Nekklachten zijn naast lage rug klachten een van de meest voorkomende klachten van de wervelkolom. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten: nekpijn of stijve nek, een zeurende brandende pijn aan de schedelrand, hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijk stug gevoel tussen de schouderbladen, zere schouders of tintelingen, een doof of pijnlijk gevoel in de armen. Soms is de klacht zo erg dat de beweging van de nek beperkt wordt en dan vaak als pijnlijk wordt ervaren. Dit kan in rust zijn of bij het bewegen van de nek, zoals omhoog kijken, omkijken of naar beneden kijken. Nekklachten zijn meestal niet een op zichzelf staande klacht. Vaak spelen klachten in de bovenrug, schouderbladen, schoudergewrichten ook een rol. Tezamen geven ze aanleiding tot een complex klachtenpatroon.
Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben: geleidelijke oorzaken en acute oorzaken.Veelal speelt een combinatie van onderstaande oorzaken een belangrijke rol bij het ontstaan van pijnlijk nek/schouderklachten, hoofdpijn of bovenrugklachten.
Geleidelijke ontstane oorzaken:
* Eenzijdige langdurige houding, met weinig beweging, bv. beeldschermwerkzaamheden, autorijden
* Langdurige verkeerde of zware belasting zoals zwaar tillen
* Langdurige dezelfde bewegingen uitvoeren tijdens werkzaamheden
* Slechte (ergonomische) houding tijdens werkzaamheden
* Degeneratieve afwijkingen dwz. slijtage of te wel artrose van de nekwervel gewrichten
* Spanningsklachten, werkdruk, stress en/of vermoeidheid
Acuut ontstane oorzaken:
* Een heftige plotselinge beweging van de nek (verkeersongeluk)
* Een verkramping van de nekspieren door langdurige houding of plotseling verkeerde beweging
Bewegingsstoornissen van de nekwervels
Nekklachten kunnen mede ontstaan door blokkeringen van de nekwervels, dat wil zeggen dat de nekwervels onderling niet goed bewegen (blokkeren). Vaak gaat een blokkering van de nekwervels gepaard met een verhoogde spierspanning in de nek/schouderregio. Deze verhoogde spierspanning of verkramping kan zich ook uitbreiden tussen de schouderbladen. Duizeligheidklachten (draaisensatie) zijn vaak ook terug te relateren naar nekwervel blokkades. Vaak is hier dan sprake van een bewegingsstoornis van de hogere nekwervels.
Neem contact op Afspraak maken