Het heupgewricht is een kogelgewricht en vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. Het gewricht dat bestaat uit een kom en een bolvormige kop
Doordat zowel de heupkom als de heupkop naar voren zijn gericht, wordt de heupkop slechts voor de helft door de heupkom bedekt. Deze heeft wel een rand van kraakbeen, waardoor de gewrichtskop alsnog voor 2/3 door de heupkom wordt omsloten. Dit gewrichtskapsel wordt verstevigd met drie bijzonder sterke gewrichtsbanden.
De kom en de kop hebben een laagje kraakbeen aan het oppervlak, waardoor deze soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Als het laagje kraakbeen versleten raakt, dan wordt het oppervlak ruw, waardoor bewegen stroever en daardoor pijnlijker wordt. Dit proces staat bekend als artrose. Met een heupprothese (‘nieuwe heup’) kan de functie van het heupgewricht weer hersteld worden.
Klachten ontstaan vaak ronde middelbare leeftijd en dan is de slijtage vaak al 10 à 20 jaar aan de gang. Vrouwen hebben vaker slijtage van de heup dan mannen.
Mogelijke oorzaken:
- Overgewicht
- Fracturen die in onjuiste stand zijn genezen
- Doorbloeding stoornissen van de heupkop, na een breuk door de ‘nek’ van de heupkop
- Onvoldoende overdekking van de heupkop (dysplasie)
- Doorbloeding stoornis van de heupkop, bekend als de ‘ziekte van Perthes’
Is het gewrichtskapsel eenmaal opgerekt door te bewegen, dan verdwijnen de pijn en de ochtendstijfheid na enkele seconden tot maximaal vijftien minuten. Doordat het gewrichtskapsel minder elastisch is, treedt er een beperking van de beweeglijkheid van het heupgewricht op. De pijn is zeurend, wordt in de regel in de lies gevoeld en kan naar het bovenbeen – soms tot in de knie – uitstralen.
De fysiotherapeut kijkt naar uw looppatroonen zal de beweging (‘mobiliteit’) van uw heup bekijken.
Bij milde artrose bent u geholpen door het regelmatig doen van de juiste oefeningen in combinatie met een aangepast houdings- en beweegprogramma. Uw fysiotherapeut kan u daarbij begeleiden en onderaan dit nieuwsitem vindt u een aantal praktische oefeningen die u zelf kunt doen.
Bij ernstige artrose zal uw fysiotherapeut u doorverwijzen naar een specialist en kan het noodzakelijk zijn om een heupprothese te laten plaatsen.
Neem contact op Afspraak maken