Pijnklachten aan de elleboog zijn vaak als gevolg van langdurige overbelasting of een korte piekbelasting. De meeste mensen ervaren een zeurende pijn rond de buitenzijde van de elleboog (tennisarm). Deze pijn is in eerste instantie bij het begin van belasten aanwezig. Zodra de pees “warm” wordt nemen de klachten af, om vervolgens in rust dubbel zo hevig terug te komen. Naar mate de klachten langer bestaan, nemen de duur en intensiteit van de klachten toe. Krachtsverlies kan optreden. Mensen ervaren dan moeite met wringen, een potje opendraaien of het geven van een hand.
Ook kunnen mensen pijn ervaren aan de binnenzijde van de elleboog (golfarm). Deze klachten hebben een zelfde opbouw als bij de tennisarm. Het ontstaansmechanisme ligt vaak bij een instabiliteit van de pols. Hierdoor moeten de spieren van de onderarm harder werken om de pols te stabiliseren en uiteindelijk is het peesweefsel makkelijk overbelast.
De tennis/golfarm heeft enkele verschijningsvormen. Een “klassieke” tennis- of golfarm kenmerkt zich door een ontsteking in de aanhechting van de pees op het bot. Hierbij kan er sprake zijn van verkalking. Soms is er sprake van ontsteking van het gewrichtskapsel, een tennis/golfarm op basis van capsulitis. Veel vaker is er sprake van hypertonie van spierweefsel, een tennis/golfarm op basis van overactieve spiermassa. Aangezien de verschillende vormen van de tennisarm een andere aanpak behoeven is het zaak de juiste vorm te diagnosticeren.
Neem contact op Afspraak maken